Роль фолієвої кислоти в організмі жінки

Роль фолієвої кислоти в організмі жінки

акушер–гінеколог Мірошниченко

Мірошниченко Неля Михайлівна

Лікар акушер–гінеколог першої категорії

На превеликий жаль, навіть при сучасних досягненнях медицини у сфері охорони здоров’я вагітної жінки та майбутньої дитини, такі ускладнення вагітності як невиношування (викидні та передчасні пологи) та прееклампсія продовжують існувати. До того ж, проблема виникнення вад розвитку плода також залишається досить актуальною. Хоча за статистичними даними частота їх виникнення на сучасному етапі розвитку медицини становить близько 11%, що не є високим показником, але для кожної жінки, яка зустрічається з цією проблемою, вона стає особистою трагедією.

За даними наукових досліджень, основну роль у формуванні вад розвитку плоду становить дефіцит поживних речовин, вітамінів та мінералів у раціоні жінки. Основну роль у формуванні аномалій та дефектів нервової трубки плода, з якої формуються найголовніші структури нервової системи – спинний та головний мозок, відіграє дефіцит фолієвої кислоти або фолатів (вітаміну В9).

Що таке фолати та навіщо потрібно приймати фолієву кислоту?

Фолати – це похідні фолієвої кислоти. Основна їх роль в організмі – забезпечення правильного поділу клітин, що інтенсивно відбувається у кожного плода, участь у процесах синтезу ДНК, формуванні тканини плаценти і кровоносних судин у матці (від перших днів до 12-го тижня вагітності), кровотворенні та багатьох інших важливих процесах в організмі майбутнього малюка.

Вагітні жінки більш за все схильні до виникнення дефіциту фолієвої кислоти, оскільки через перебудову організму, у зв’язку із виношуванням дитини, потреба у фолатах зростає в декілька разів. Через це навіть у тих жінок, які до вагітності не потребували додаткового вживання фолієвої кислоти, можливий розвиток недостачі похідних вітаміну В9.

Єдиним джерелом поживних речовин для плоду є мама, тому раціональне харчування для материнського організму є основою не лише для організму жінки, але й для здоров’я майбутньої дитини.

Фолати містяться і у продуктах харчування:

  • зелений горошок;
  • овочі (шпинат, салат, помідори, морква, бобові, буряк тощо);
  • цитрусові;
  • яйця;
  • печінка;
  • крупи та хліб;
  • харчові дріжджі;
  • творог та сири.

Але у сучасних умовах, коли для вирощування фруктів, овочів та приготування їжі застосовуються різноманітні хімічні речовини, консерванти та інші шкідливі агенти, істинна кількість вітамінів та мінералів, що залишаються у цих продуктах, є дуже малою. До того ж, при термічній обробці продуктів руйнується до 90% цих нутрієнтів.

Щодо потреби організму невагітної жінки у фолієвій кислоті, слід зазначити, що при дослідженні рівня фолатів у населення Європи та Америки було виявлено, що у близько 90% рівень цих метаболітів є зниженим. Факторами, що впливають на дефіцит фолієвої кислоти у організмі, є вживання алкоголю, прийом гормональних контрацептивів, деяких лікарських засобів. У дорослих нестача метаболітів вітаміну В9 може призводити до втоми, слабкості, депресії, роздратованості, розладів пам’яті та сну, анемії, а також сприяє розвитку онкологічних процесів через порушення поділу клітин. При генетичній схильності до неправильного метаболізму фолієвої кислоти, може виникати стан «гіпергомоцистеїнемії», який призводить до втрати еластичності кровоносних судин (атеросклероз, тромбози) та виникнення таких вкрай небезпечних станів як інсульт та інфаркт.

У вагітних дефіцит фолієвої кислоти з перших днів вагітності призводить до розвитку ускладнень: на першому триместрі це може бути самовільний викидень, токсикоз або завмирання вагітності, на більш пізніх термінах – передчасне відшарування плаценти, затримка розвитку плода, гіпоксія плода та його загибель. Щодо здоров’я дитини при дефіциті фолатів в період внутрішньоутробного розвитку, наслідками можуть бути порушення зору, аутизм, дефекти нервової системи, сечостатевого тракту, щелепно-лицевих кісток, дефекти кінцівок.

Отже, проблема виникнення дефіциту фолієвої кислоти є досить важливою, тому що стосується здоров’я як матері, так і плоду.

Прийом фолієвої кислоти з метою попередження її дефіциту та профілактики розвитку вад плоду необхідно починати ще на етапі підготовки (планування) вагітності, мінімально за три місяці до передбачуваного терміну зачаття. Якщо вагітність наступила позапланово, то препарат слід вживати одразу після встановлення вагітності, оскільки нервова трубка починає формуватись з перших днів, коли жінка може не знати, що вагітна.

У більшості випадків протягом вагітності необхідно приймати 400 мкг фолієвої кислоти на добу. Також існують стани, при яких дозування слід збільшити:

  • 1 мг на добу при епілепсії та цукровому діабеті;
  • 4 мг на добу, якщо у минулому були вагітності з дефектами нервової трубки.

Вітамін В9 є водорозчинним, тому його передозування практично неможливе. Якщо ви приймаєте дещо більшу кількість вітаміну (наприклад, 1 мг при відсутності діабету чи епілепсії), не варто коригувати дозу та хвилюватись: фолієва кислота практично не буває зайвою.

Якщо у Вас з’явились питання з приводу планування вагітності, прийому фолієвої кислоти, збалансування раціону харчування вагітних – звертайтесь до нас. Завжди будемо раді допомогти та відповісти на Ваші питання.